Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ochočení

Činčily, jako většina morčatovců, jsou zvířata žijící ve skupinách, kde spolu jedinci vzájemně komunikují. to je první předpoklad k tomu, aby i člověk dokázal navázat bližší kontakt s činčilou.  

 K ochočení se nejlépe hodí mládata krotkých samic, kde je neustálý styk s chovatelem na

417.jpg

 denním pořádku a dotek lidské ruky pro ně není ničím novým. neznamená to však, že by se činčila z velkochovu nedala ochočit. I přes to, že většina těchto zvířat končí jako surovina pro kožešnický průmysl, je s nimi zacházeno velice pěkně( já osobně mám samičku z farmy a je velice hodná a ochočená). Každopádně, at si své zvíře pořídíme  odkudkoliv, mělo by být co nejmladší a musíme mu věnovat co nejvíce pozornosti. Zvýšená péče, kterou musíme mláděti věnovat se mnohonásobně vyplatí, protože se z něj obvykle podaří vychovat zcela krotké zvířátko.

I když je to časově náročné, hned od počátku se snažíme, aby co nejvíce potravy snědlo přímo z našich rukou. Jeho pozornost můžeme upoutat libovolným pamlskem (viz strava), což je sice nevhodný zásah do činčilýho jídelníčku, ale jak se říká účel světí prostředky( v době, kdy podáváme větší počet pamlsků omezíme dávky energeticky vydatného krmení- olejnatá semena.

65e4a96d3a_74333335_o2.jpg

  Při ochočování činčilu pomalu, ale intenzivně zvykáme na lidskou ruku. Až si na vaši ruku zvykne, a bez odporu na ni vleze, můžeme zkusit, jak se bude chovat mimo klec. Vymezíme si však menší prostor, protože je téměř jisté, že ze začátku se činčila do klece dobrovolně nevrátí a chaoticky ji honit a děsit není vůbec dobré. Djejich procházka již omrzí nebo se něčeho leknou. Do klece by se měla vrátit sama a dobrovolně. tento návrat se dá naučit například odměněním dobrotou. Po příchodu činčily do klece ji obdaříme jakýmkoliv pamlskem. Po čase se přivyknou vracet domů rády a dobrovolně, a to i pokud je jejich procházka již omrzí nebo se něčeho leknou. klec by tudíž měli brát jako svůj domov a útočiště.

Ochočená činčila je skvělý společník, sice s vámi nebude trávit příliš mnoho času, ale i ta nejmenší chvilka s vaším zvířátkem je úžasná. Můžete ji nosit na rameni nebo v náručí, ochotně vám bude lozit po těle a vracet se k Vám.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Prosím aby mi někdo poradil

(Tereza, 14. 3. 2020 11:56)

Mám doma činčilu druhý den nechá se hladit, ale když si jí chci pochovat nebo vyndat z klece vždy se vzpírá a lekne se takže ji vypadne pár chlupů. Poradil by mi prosím někdo jak na to aby se nechala vzít.

Re: Prosím aby mi někdo poradil

(Aleš, 8. 4. 2020 7:12)