Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klec a co všechno pořídit

 Činčilky jsou velice živá zvířátka a tak by měli mít co největší klec a výběh. Klec by měla být vyšší a s dřevěnými  nebo kovovými poličkami( plastové poličky by vám totiž spapali). V kleci by tudíž nemělo být nic plastového. 

Klec musí být prostorná a vzdušná. Nikdy činčily nedávejte do akvária.Klec umístěte nejlépe na klidnější místo mimo průvan. Neměla by být ani na přímém slunci.

 

Vybavení klece: Činčily rády všechno okusují a tak vybavení pořizujte s rozvahou, nejlépe dřevěné. Jak již bylo řečeno je vhodné do klece umístit  poličky. Dále např. jakoukoli tlustší větev z jedlého stromu, po které by mohli šplhat. Umístěte zde také domeček( může být i ve vyšších polohách, činčilám se to líbí), aby se v něm mohli schovávat.Můžete pořídit prolézačky- např. květináč, dutý kmen, samorost,......

 

mib26437b_novy_obrazek.jpg

 Dále budete potřebovat misku a  napáječku. Můžete si pořídit i  seník,  ale je vcelku zbytečný,  protože   činčily seno ihned  vytahají a seník  samotný se pokusí  zničit. Napaječku  doporučuji  skleněnou, protože  plastová se dá  skvěle zničit. Pokud  koupíte  plastovou, umístěte před ní  alespoń  karton nebo kovovou  destičku, aby  vám napaječka déle  vydržela.  Misku pak pořizujte  keramickou  nebo kovovou.  K  některým klecím  lze zakoupit i  násypné krmítko. 

 

Určitě si pořid´te přepravný box, ve kterém můžete činčilu převážet při cestování nebo v akutních případech k doktorovi. Přepravný box nesmí být plastový , ale s mřížemi. Pokud však nebude cestování nutné, rozhodně činčilu zbytečně nepřemistújte, protože to pro ni není příjemný zážitek a trpí tím.

 

Jak se dále dozvíte na stránce "jak se správně starat", činčila se koupe v písku. Proto musíte zakoupit specielní koupelničku(ze které písek nepadá).                                                           Postačí však kyblík, nebo jiná nádoba.

⇒Nedávejte koupelničku s pískem do klece, většina činčil ji používá jako záchod a písek je poté nepoužitelný. Avšak koupel jí dopřejte každý den.

 

Hračky:Za hračku považují činčilky téměř vše co se dá zničit. Dobrou hračkou

hracka.jpg

 je například rolnička nebo zvoneček. Nepohrdnou však ani rulkou od toaletního papíru nebo vařečkou. Skvělou hračkou jsou i zavěšené věci nebo starý proutěný košík. dejte ale pozor at´své činčile nedáte něco, z čeho by se mohla přiotrávit.

 

Podestýlka a čištění klece: nejlepší podestýlkou jsou hobliny, kukuřičná drť, dřevěné granuláty.        

 Přestože činčily téměř nepáchnou, protože vylučují jen nepatrné množství moči, neměli bychom zapomenout alespon jedenkrát za dva týdny všechnu podestýlku pečlivě vybrat, odstranit zbytky trusu z poliček a dno umýt vodou, popřípadě jemnějším dezinfekčním prostředkem.  Čistěte klec dle znečištění. Celou klec bychom měli vydezinfikovat alespoń dvakrát do roka.

  

⇒Rada: klec obalte jemným pletivem, protože když činčily běhají a skáčou vyhazují podestýlku

 

 

Dnes již na trhu naleznete opravdu veliké množství klecí a voliér, stačí se podívat na internet nebo zajít do zverimexu. Je však nutno počítat s tím, že již nejsou nejlevnější a tak počítejte s cenou v rozmezí cca 700KČ- 7000KČ(voliéry). V bazarech na internetu se však dají nalézt klece za slušnou cenu, ale budete-li šikovní kuopíte i novou klec za dobrou cenu.

Je to sice velká investice, ale činčila žije spoustu let a proto nekupujte tu nejlevnější, která se za rok rozpadne.

Vybírejte klec taká podle toho jak jsou praktické viz níže

  

⇒Pokud jste šikovní, můžete si klec zhotovit sami. Sestavte kovovou kostru klece, obalte ji celou např. králičím pletivem a pak pouze přidělejte poličky. Jaká bude výsledná klec záleží pouze na Vás a Vaší šikovnosti . My máme klec zhotovenou vlastníma rukama a je perfektní a vyšla nás levněji než kdybychom tak velikou klec kupovali.

 

  

 

 -ukázka dostupných klecí a jejich výčet vlastností

 

 

          

Toto je vhodná klec, je vysoká, vzdušná, má poličky. Navíc je velice praktická, protože je na kolečkách a to vám usnadní její manipulaci. A také má výsuvné dno což je skvělé, protože nemusíte rozkládat celou klec. Kovové poličky jsou pak praktické pro údržbu.

 

 

 

                                 klec.jpg

Toto je nejspíš nejčastější klec, kterou si lidé pořizují. I já jsem ji měla. Pro jednu činčilu, má li možnost pohybu mimo klec je  zcela dostačující. Uvažujete-li však o pořízení párečku, uvažujte také o větší kleci. Pro dvě činčily je malá! A je malá i pro jednu činčilu pokud ji pravidelně nepouštíte proběhnout se.                                                                                                                           Klec má sundávací police, takže se dobře čistí. Horší je to ale s dnem, které se musí oddělit od zbytku klece. To je poněkud nepraktické, ale já s tímto systémem pracuji neustále a ujištuji, že se to dá přežít.                                                                                                                                            Praktické je otvírání z vrchu i z boku.

 

 

 

 

                                  1.jpg

Tato je podobná předchozí, má však v ceně i vybavení. Je poněkud praktičtější a to ve větších dvířkách. Má také elegantnější styl, ale základní cena je 5000KČ. 

 

 

 

 

                                         2.jpg

Dají se pořídit i podobné klece, já však dávám přednost klasickým klecím. Tyto klece nejsou příliš praktické pro čištění a nejsou ani nijak zvlášt prostorné. cena okolo 3000KČ.

 

 

                                       klec-ve-stene.jpg

 Můžete si nechat udělat i vestavěnou klec. To už ovšem budete muset sáhnout hlouběji do peněženky. Klec působí sice krásně, ale rozhodnete-li se odstranit ji, je to poněkud problematické.

           Doufám, že najde tu správnou klec se kterou budete spokojeni Vy i vaše činčily.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

klec

(LW, 28. 4. 2021 17:27)

Dobrý den, kde prodáváte klec na kolečkách?

Re: klec

(Pavel, 6. 11. 2021 1:00)

Doporučuji klec pro papoušky Omega 1 a originál dno
nahradit hlubším (nechat si vyrobit na zakázku)
Zvětší se prostor a lépe se čistí. Mláďata neprolezou mezi dráty
a je na kolečkách. Police vyrobit z prken do kterých
se navrtají díry pro nábytkové kolíky. Kolíky se opřou o dráty.
Dobrý je hamak a domeček.

klec

(aja, 13. 4. 2021 16:22)

dobrý den, dá se ještě někde koupit první z ukázaných klecí děkuji

Dostanu činčilu k vánocům

(Julie, 9. 11. 2014 20:25)

Mamka mi dovolila že mi koupí činčilu k vánocům a já se nemůžu dočkat.........jinak dekuju za stránky uložila jsem si některé obrázky takže budeme s mamkou vědět jakou klec koupit (hned první klec co je k vidění)

;-) (-;

Re: Dostanu činčilu k vánocům

(Sára, 7. 11. 2018 18:54)

Mě to také maminka slíbila a mooc se těším:3

Prunerová

(Kateřina, 7. 2. 2018 8:24)

Prunerová

(Kateřina, 7. 2. 2018 8:23)

Cincila

(Lenka, 12. 2. 2017 18:46)

Dobrý den chci se zeptat máme cincilu a seno nám vždy vytaha ze seniku . Nebylo by dobre mu třeba koutit tu zavesnou kouli jak.mají.na seno? A mám na prodej dvě klece pro.cincili. kdyztak pisnete na email lenulka-69@setnam.cz dekuji

chov

(vanny, 22. 8. 2016 17:30)

prodavaji zachod pro cincily dekuji vanny

podekovani

(chovatelka, 29. 4. 2014 15:29)

diky za tuhle stranku moc mi pomohla co se tyce chovu a pripravy klece.Ale senik jsem si poridila.budeme se stehovat a nevim jestli bych nemela koupit ten premistovaci box??

porad

!!

(Činčilačka, 15. 11. 2012 17:08)

Stránky máš pěkné a některé informace jsou i pravdivé, ale většinu máš špatně! Činčilky by neměli mít skleněné napaječky ,protže ty mohou také rozbít, a bude to rozhodně horší, než když rozbijí plastovou, na kterou mi stejně nedosáhli a jedna mi vydržela pět let! A seník by rozhodně měli mít, jinak si seno roztahají, počůrají, pokoakají a pka ho seřerou a budou z toho mít vážné zdravotní problémmy. Se seníku ti nějaké vytahají, ale většinu snědí, vytahané seno odstraníme. To byly dva příklady, co tu máš špatně, je tady toho mnohem víc;)

Re: !!

(..., 24. 11. 2012 13:12)

...je to tvůj názor že je to špatně, ale rozhodně to tak není! U té napaječky je to tak že ji prokousnou, ne že ji rozbijou...a seník je vážně zbytečnej, protože pokud jim nedáš kilo sena naráz, ale dáš jim hrstku několikrát tak to sežerou a rozhodně do toho nečůrají či co... A všechno co tu píšu je osvědčený a věř že se našim činčilám nikdy nic nestalo a nebyly nikdy nemocné! Jsou to štastná zvířátka, takže v tom co tu píšu není žádný problém :)

Děkuji

(Sára, 26. 5. 2012 10:16)

Moc chci poděkovat, že to sem dáváte...hodně mi to pomáhá, protože sem v chovatelství teprve začátečník.. děkuju :)